Weerstations

MBOnline beheert al 15 jaar een netwerk van weerstations. Ons netwerk bestaat uit ongeveer 100 stations verspreid over België. Al deze stations stellen ons in staat om in real time waarnemingen te doen in het hele land. Deze waarnemingen worden jaarlijks door duizenden bezoekers bekeken.


De uitrusting

MBOnline adviseert het gebruik van weerstations van Davis Instruments. De modellen Vantage Pro 2 en Vantage Vue worden het meest gebruikt vanwege hun betrouwbaarheid en robuustheid. Ook andere modellen van weerstations kunnen in ons waarnemingsnetwerk worden geïntegreerd na het doorlopen van een «evaluatie»-periode.

MBOnline heeft jarenlange ervaring op het gebied van weerapparatuur. Daarom kunnen wij u helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur.


De installatie

Elk lid installeert zijn eigen weerstation volgens de door de WMO aanbevolen normen.

De temperatuur en de relatieve vochtigheid worden gemeten op een hoogte van ten minste 1,5 m boven een grasvloer, in een geventileerde ruimte. De sensoren worden geïnstalleerd in een gestandaardiseerde behuizing die ze tegen direct zonlicht beschermt.

De barometer wordt gebruikt om de atmosferische druk te meten. Deze sensor bevindt zich in de displayconsole. De meting in situ is een absolute drukmeting. Om het gemakkelijker te maken drukmetingen tussen locaties te vergelijken, wordt de atmosferische druk herleid tot één referentiepunt, het zeeniveau. Daarom zijn de drukmetingen in het netwerk relatieve drukken (op zeeniveau).

De anemometer/windwijzer is een instrument om de windsnelheid en -richting te meten. Volgens de WMO-normen moet deze sensor worden geïnstalleerd op een hoogte van 10 m en op een afstand van 10 keer de hoogte van nabijgelegen obstakels.

Ook de neerslag wordt door de stations gemeten. De sensor bestaat uit een houder die de neerslag opvangt. Een weegschaal wordt gebruikt om de hoeveelheid gevallen water te kwantificeren. Eén schaal komt overeen met een bepaald volume water.

Sommige stations in ons netwerk zijn ook uitgerust met sensoren voor zonnestraling en/of UV-index.

Idealiter kunnen de weerstations worden gekoppeld aan webcams om tot een volledige waarneming van het gebied te komen.

Al deze installatievoorwaarden zijn niet gemakkelijk te beheren. Daarom zoeken wij samen met de leden de beste locaties voor de installatie. Dit gebeurt gewoonlijk door de plaats van installatie te bezoeken om de omgeving van het station te beoordelen.


De gegevens verzenden

De kracht van ons netwerk ligt in de real-time overdracht van gegevens. Alle stations rapporteren gegevens om de 5, 10 of 15 minuten, afhankelijk van de configuratie. Dit netwerk maakt het dus mogelijk meteorologische gegevens in real time te volgen.

Om energie te besparen, bieden wij energiezuinige bewakingssystemen aan.

MBOnline biedt hulp bij de configuratie van datatransmissiesystemen. Wij zijn ook de "eerste lijn van ondersteuning" in geval van problemen en proberen het station zo snel mogelijk weer online te krijgen.


Onderhoud

De kwaliteit van een meetnet hangt ook samen met het onderhoud van de sensoren en het preventieve onderhoud aan de sondes.

Daarom vragen wij onze leden de meetapparatuur regelmatig te onderhouden.

De stralingsschuilplaats moet eenmaal per maand aan de buitenkant worden gereinigd. De binnenkant van het asiel moet ook worden schoongemaakt. Twee keer per jaar schoonmaken geeft uitstekende resultaten.

De regenmeter moet vaker worden onderhouden. Het is belangrijk te controleren op stof, bladeren of iets anders dat de watertoevoer naar de schaal kan blokkeren. Een maandelijkse reiniging wordt sterk aanbevolen.

De anemometer/weervaan vergt minder onderhoud. Eenmaal per jaar de bekers reinigen is voldoende om een goede rotatie te garanderen. Smering van de draaias is over het algemeen niet nodig. In extremere omstandigheden kunnen de lagers echter na miljoenen omwentelingen enigszins vastlopen.

Wij zullen u proactief informeren als wij een afwijking in uw installatie ontdekken.