Klimaat archieven

Klimatologie is een wetenschappelijke discipline die meteorologische verschijnselen over een relatief lange periode en de gevolgen daarvan voor het milieu, de samenleving en de ecosystemen bestudeert. Deze wetenschap is om verschillende redenen zeer belangrijk voor onze huidige samenleving :

  • Weersvoorspellingen: Klimaatinformatie kan toekomstige weersomstandigheden voorspellen, wat zeer nuttig kan zijn voor dagelijkse activiteiten zoals autorijden, buitenactiviteiten, reizen, enz.
  • Landbouwplanning: Klimaatvoorspellingen kunnen landbouwers helpen hun activiteiten, zoals zaaien, oogsten en gewasbeschermingsbehandelingen, te plannen op basis van de toekomstige weersomstandigheden.
  • Droogtebeheer: klimaatgegevens kunnen worden gebruikt om het risico van droogte te beoordelen, wat de autoriteiten kan helpen beslissingen te nemen om de gevolgen voor gemeenschappen en lokale economieën tot een minimum te beperken.
  • Ontwikkelingsplanning: Klimaatinformatie kan worden gebruikt om toekomstige ontwikkelingen te plannen, zoals de aanleg van gebouwen en wegen, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatrisico's zoals overstromingen, stormen en droogte.
  • Klimaatverandering: Klimatologie speelt een sleutelrol bij het begrijpen van klimaatverandering, omdat zij informatie verschaft over historische weersomstandigheden en huidige trends. Dit kan regeringen en bedrijven helpen weloverwogen beslissingen te nemen in antwoord op klimaatuitdagingen.

Kortom, klimaatwetenschap is zeer belangrijk voor onze huidige samenleving omdat zij essentiële informatie verschaft voor veel menselijke activiteiten, van het plannen van het dagelijks leven tot het nemen van belangrijke beslissingen over ontwikkeling en het beheer van natuurlijke hulpbronnen.


De gegevens

Via de over heel België verspreide stations archiveren wij dagelijks talrijke metingen. Wij beschikken dus over een grote hoeveelheid meteorologische gegevens sinds het begin van de jaren 2000. We hebben ook klimaatgegevens verzameld van enkele officiële stations sinds de jaren 1970.